Pages

06 June 2010

Adakah anda tahu apa itu FISIOTERAPI ???

Sedikit sebanyak perkongsian mengenai Fisioterapi..ada dlm kalangan kita yg msh belum tahu apakah itu Fisioterapi..ada yg mengaitkan nya dgn Psychology la..Physiology la..ya bunyi nya agak lebeyh kurg sama kan..so..new entry kali ni sbnrnya d ambil dr bbrp laman web..so kumpul2..jd la new entry =)

APAKAH MAKSUD FISIOTERAPI??


Fisioterapi adlh singkatan bagi fisio iaitu fisiologi yang membawa makna fungsi dan terapi ialah bermakna penjagaan.Jadi makna fisioterapi ialah penjagaan atau pemulihan kefungsian. Di Malaysia fisioterapi dikenali sbgii jurupulih perubatan anggota @ pgwi pemulihan perubatan (anggota).

BAGAIMANA RAWATAN FISIOTERAPI DAPAT MEMBANTU PESAKIT?


Fisioterapi, yang dijalankan akan membantu seseorang kembali ke tahap fungsi fizikal tertinggi yg mampu dicapainya. Dengan tumpuan utama kepada pergerakan terkawal dan seimbang, peningkatan tenaga dan stamina untuk kebolehan bergerak yang lebih baik, fisioterapi menyediakan batu asas fizikal yang diperlukan di mana fungsi dan kemandirian lain boleh dibentuk (Nasam).

KITA AMBIL KES STROKE SEBAGAI CONTOH ::
Adalah teramat penting yang mangsa strok dirujuk kepada ahli fisioterapi secepat mungkin. Lebih cepat fisioterapi dimulakan, lebih cepat otak mempelajari semula pergerakan-pergerakan biasa, dengan itu menyusun kembali laluan-laluan deria rasa dan pergerakan ke otak.
Fisioterapi terbentuk dari berbagai kaedah untuk membantu mangsa strok mempelajari kembali cara untuk mengimbang dan bergerak. Ini termasuk melatih pergerakan, atau sebahagian pergerakan, untuk menggalakkan kedua-dua bahagian tubuh bekerjasama. Kedudukan yang betul penting untuk memastikan yang otot-otot dan sendi kekal fleksibel dan tidak sakit.

Apa Yang Dilakukan Oleh Ahli Fisioterapi?

  • Mendiagnosis pesakit dan menentukan kaedah rawatan yang bersesuaian. Berbekalkan latihan intensif, ahli fisioterapi dapat memberikan penilaian yang sewajarnya.
  • Merawat keadaan-keadaan yang berbeza menggunakan perawatan moden dan tradisional.
  • Mengajar pesakit kaedah senaman yang sihat.
  • Nasihat tentang pengendalian objek berat dan cara-cara pesakit dapat menangani kekurang upayaan mereka dalam jangka masa panjang.

Kondisi Yang Memerlukan Rawatan Fisioterapi

  • Masalah pernafasan, paru-paru dan kahak
  • Kecederaan semasa bersukan, ligament terluka dan kecederaan otot (sprains).
  • Kondisi ketidakupayaan seperti palsy, stroke dan distrofi otot (otot mengecut)
  • Masalah sakit sendi, tulang belakang dan leher

Siapa Yang Dirawat Ahli Fisioterapi?

Ahli fisioterapi mampu merawat dalam semua keadaan dan perkhidmatannya merangkumi pesakit seawal bayi baru lahir sehingga orang-orang tua yang uzur. Selain daripada itu, membantu meningkatkan kualiti hidup pesakit dewasa yang mempunyai komplikasi ataupun masalah mental. Pesakit diajar teknik releksasi dan senaman yang mampu memulihkan kecergasan fizikal dan mengembalikan jati diri (azzahrah.my)

Kaedah-Kaedah Rawatan

  • Elektro Terapi
    • Ultra Sound
    • Interferential Terapi
    • Laser
    • Diatermi Gelombang Pendek
  • Terapi Manual
    • Mobilisasi
    • Manipulasi
    • Urutan
    • Senaman Therapeutic
    • Rehabilitasi selepas pembedahan
    • Nasihat dan langkah pencegahan


rasanya tu jerla..and lg 1...fisio ni bkn doktor..biasanya tuk dapatkan rawatan fisioterapi d hospital2 kerajaan,kena dapatkan surat rujukan drpd dr.pakar ak.a specialist..so xlehla dtg trus ke fisio eyk..kna referred from specialist..ada org pgil kami DOKTOR TULANG..iyakan jerla..hehe..pastu kalau kat hospital tu slalu jer patient panggil DOKTOR..sabo jerla..lau dah keja xpa jgk..ini sdh terang lagi bersuluh pakai baju praktikal,tetap panggil doktor..heran2 =) anyway I LOVE DIZ PROFESSION.wlupn ada setahun lg tuk habis study ni..


okay and this is me!!!! di husm..masa tengok orang buat ACL Reconstruction.. hehehe..penat berdiri ja~ tapi pengalaman tu sgtla mahal!






for further info klik http://izafisio.blogspot.com/2011/09/info-fisioterapi.html

35 comments:

  1. ya..sy tau fisioterapi..
    tmpt sy ad kos ni..
    awk amek kos ni ke?

    ReplyDelete
  2. byk info yang di pelajari..tq..studi uitm kat ane??puncak alam ke??

    ReplyDelete
  3. yup sy amik kos ni..setahun lg habis..hehe..doakan sy ek..
    uitm pnck alam..=) jau dlm hutan n d kelilingi dusun buah2an..

    ReplyDelete
  4. nak minta tolong awak sikit...la plss

    ReplyDelete
  5. Terima Kasih banyak2 la,dapatla jugak sedikit sebanyak saye mengetahui tentang apa itu Jurupulih, Saya on the way nak temuduge SPA dalam Fisioterapi sebenarnyek :D

    Thanx a lot, this blog was more than NOTHING TO DISPLAY, HA! HA!

    ReplyDelete
  6. fisioterapi nie susah x??
    pluang keje snag dpat??

    ReplyDelete
  7. fida : susah?hhehehe...manada bnda yg sng kt dunia ni..hehehe
    tp so far mmg susah! haha..and tension tp dh nk hbs study dh pn..so means..xla susah smpi x leh bwk... kena prepare fizikal n mental..tp bgs tuk diri sndiri..family..dan semua la..haha

    pluang kerja setakat ni insyaAllah byk.. tp depends jgk la..

    ReplyDelete
  8. tahniah mempunyai post untuk maklumat pengunjung, teruskan usaha anda

    http://physio.exzs.com

    Physiotherapist HSAJB

    ReplyDelete
  9. physio HSAJB : yap...itu yg termampu skrg ni..hehehe..ramai jgk yg view entri ni ..

    ReplyDelete
  10. kalu amik fisio ni byk blaja bio kn??byk mnghafal ker??

    ReplyDelete
  11. menghafal tu byk gakla tp plg penting kena fhm n catch up cpt... sape lmbt susah sketla sbb fisio ni tough sgt... more or less sama ngan medic...

    ReplyDelete
  12. ooh.. thanks pijuk. Saya pun xtahu apa2 pasal fisioterapi ni. Dengar macam susah sangat, kalau macam tu saya cadang nak ambil course lain la.

    ReplyDelete
  13. azrul..ko nk kena ktuk ek? haha..klu susah sgt yg ko tu dh amik mster dh pn!

    ReplyDelete
  14. salam kak,ape perbezaan fisio dgn pemulihan cara kerja? saya dlm proses nak apply upu nak smbung degree.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm..maaf lambat sangat reply.busy..huhu

      cara kerja lebih kepada pemulihan dan rehabilitasi aktiviti-aktiviti harian contohnya makan.. minum..pakai baju.. cara bekerja..dan lain-lain..

      fisioterapi lebih kepada pemulihan dan rehabilitasi otot..sendi..fungsi otak..dan lain-lain..

      biasanya fisioterapi dan pemulihan cara kerja berkait and memang kerja dalam satu team.

      Delete
  15. salam..saye dalam dilema nak pilih course utk lepasan spm ni..
    saye cek kelayakan,sy layak tuk fisioterapi. tapi fisioterapi ni best ke?macam pelik je sbb rasenye xramai kan yang terlibat dlm bidang ni. ni pun baru tahu ape tu fisioterapi lepas baca entry ni. dah puas google..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ramai jek yg amik Fisioterapi ni.. tapi di malaysia,kurang mendapat perhatian dr kerajaan mahupun rakyat malaysia tu sendiri. ada yang x aware pun pasal keujudan fisioterapi ni.. huhu~

      Delete
  16. salam..thak untk info akak sal fisioterapi nie..amat brguna buat sya untk memahaminya..nk ambk kos nie..ase brminat...tpi hrap akak akan post byk g sal fisioterapi yer...;->

    ReplyDelete
  17. tq.. esok sya nak intrvw jurupulih anggota nie.. sya hrap maklumt yg awk bg nie bole la mmbantu sya esok.. apa2x pun sya ucpkan trima kasih yeaaa...

    ReplyDelete
  18. Salam kak, saya baru je dapat tawaran diploma fisioterapi kat uitm. Tapi, saya still confuse nk pegi dip atau matrik. Saya kurang pemahaman tentang bidang ini. Adakah peluang cerah untuk smbung degree dlm bdang ini di UITM? err,brape ye pointer perlu dicapai untuk ke degree? Adakah bdang ini boleh sampai ke tahap phD?
    Banyak persoalan yg bermain di fikiran saya nii, hehe, harap sgt akak boleh tolong bg pendapat.
    thanks kak, blog yg menarik=)

    ReplyDelete
  19. wslm..ya peluang cerah tuk student uitm tu sndiri.... wat ms skrg (klu x tukar lg la) pointer kena 3.3 n above tuk smbung degree ATAU kalau pointer bwh 3.3 kena kerja 3 thn dulu bru blh sambung,

    di malaysia skrg ni fisio bru nk develop..nk grow.. mmg blh sambung smpi PHD..

    ReplyDelete
  20. salm kak...blog y menarik dan bnyk info

    ReplyDelete
  21. salam..saya pelajar stpm dan saya ada buat kerja kursus tentang fisioterapi..boleh tak saya nk tahu dgn lebih mendalam lg ttg fisioterapi ni ?

    ReplyDelete
  22. salam ..kalau nak jadi physioterapist kena ambik ape lepas spm?nak tau sngat.

    ReplyDelete
  23. salam akak.saya baru je dapat keputusan spm semalam.saya mengambil aliran sains sukan dan alhamdulillah saya dapat A.adakah sya layak memohon diploma fisio d uitm sedangkan saya tengok syarat dia ada fizik..sy x ambil fizik..macam mana ni.saya minat sangat dekat fisio..

    ReplyDelete
  24. assalamualaikum akak,saya minat sgt dlm bidang fisio ni..saya ambl spm thn ni dan ambl aliran sains.jdi nk tnya ckit..klu nk ambl fisio apa yg pntg..i mean mcm bio atau chemist ke??hrp akak dpt share ckit..

    ReplyDelete
  25. As salam, kak, saye rase sangat terharu n seronok bace artikel ni..sangat memberangsangkan minat saye terhadap fisio..terima kasih..!!

    ReplyDelete
  26. askm akak.. sya bakal junior akak.. haha.. bboleh akak bagi dya pnyer silibus mcm mner? harap akak dapat membntu

    ReplyDelete
    Replies
    1. syllabus? byk sgt tu dik..xdpt akak nk bg.. lgpn akak ni batch 2007-2011..mgkin syllabus agak berlainan sedikit..

      Delete
  27. asalam akak... saya student f.5 aliran sn tapi tak ambil subj bio .. bleh tak saya ambil course fisioterapi ni tanpa walaupun saya x ambil subj bio ?

    ReplyDelete
  28. askm akak.. saya student f.5 aliran sn tapi tak ambil subj bio..so, bleh tak ambil course ni kalau x ambil subj bio?

    ReplyDelete
  29. salam kak...lepas tamatkan belajar dlm kos nii.saye boley teros bekerja dlm bidang ni di hospital ataupon cm mne..

    ReplyDelete
  30. Salam kaq, trma ksih krna akaq sdi berkngsi ilmu ngn kami smua. Kaq, sy dpt twrn dlm bdng2 jururawt n fisiotrapi ni pun, n kna p tmuduga. Mse tmudga tu soaln yg mcm mne yg dy akn tnye?

    ReplyDelete