Pages

10 June 2013

Menjelang 30 minggu pregnant

Assalamualaikum salam sejahtera..
Sekarang ni tengah duduk bersenang lenang di office tiada kerja..1 minggu yg lepas busy settlekan urusan kuarters and beli barang2 rumah..memang banyak lah duit terbang melayang-layang..nasib baik jugak tinggal di kuarters so barang2 rumah macam katil,tilam,almari,bantal dak payah beli ..kalau dak memang berpuluh ribu (over pulak) duit kena belanja..

Rumah di tingkat5.Sangatlah besar ada 5 bilik.Toilet ada 3 and sangat luas jugak.Boleh joging2 dalam rumah klu malas joging di luar.lol.. Semua perabot2 asas ada termasuk sofa,meja makan,kabinet dapur dan lain-lain lagi.So far sekarang hanya 1 bilik yang di guna .. master bedroom..untuk aku tidurlah..bilik lain ditutup jak..seram jugak bila sendiri2 tinggal di rumah besar2 gitu..

Hari ni bb muhammad dlm perut ni sudah 29 minggu 4 hari..khamis ni genaplah masuk 30 minggu sudah..sangatlah cepat pulak masa berlalu ya..sedar dak sedar dak lama lagi si muhammad keluar melihat dunia yg fana ni..usseh..hohoho..so rasmilah kan sudah aku di 3rd trimester..

So just mo kongsi sikit apa perubahan2 yg berlaku bila masuk 3rd trimester ni.Memang secara drastik jugaklah berlaku.okay aku list kn di bawah k..

First pasal tidur malam,masuk jak 28 minggu hari tu automatically tidur malam sangat susah..setiap sejam akan terbangun.Xtaulah sebab apa.Mungkin sebab panas walhal tidur bawah kipas laju pulak tu.Kipas berpusing kalah helikopter ya.But still berpeluh-peluh.Sebab lain sebab dak selesa dalam 1 posisi jak..pusing kiri salah..pusing kanan salah jugak..mengiring ke kiri dak best..ke kanan pun sama..jadinya dalam 1 malam pun yidur 3jam jak yang sebetul2nya..hmm..tu lah sekarang ni aku akan tidur awal sikit dari biasa sebab nanti esoknya confirm mengantuk kalau x masuk tidur awal2..lagi2 org preggy ni mmg kuat mengantuk..setiap kali bergerak mo tukar posisi tu memang kena slow motion lah jawabnya..sakit belakang..

Second pasal kaki.Minggu lepas terlampau banyak berjalan kan,terus kaki pun ada sedikit bengkak.Kalau tengok begitu jak memang dak berapa nmpk bengkak tp aku yg rasa sebab aku punya sandal sempit tuk kakiku masuk.. hohoho..so setiap malam before tidur tu aku tinggikanlah kaki dan buat ankle pump exercise.Memang turun jugak bengkaknya tu.

Third pasal sengal-sengal di tapak tangan.Nasib baik sekejap seja and just rasa sengal2 sedikit and tiada kebas2.Ni symptom awal mo develop Carpal Tunnel Syndrome lah ni.Tp sekarang teda sudah.Hari tu seja masa 28 minggu.

Fourth pulak pasal back pain.Memang sekarang sentiasa back pain.Jalan pun dak boleh lama . Jalan lebih dari 1jam ja memang seharianlah back pain tu.

Fifth n the last one pasal tendangan mantap si bb muhammad.Sekarang mmg sgt aktif dan bila dia bergerak terus begoyang badan.Hari tu pigi scan 4D dia tidur pulak dak bergerak.Kalau time yg biasa amboi bukan main aktif lagi ya.Dia siap tutup muka dgn tangannya lg.Bila doktor kasi goyang2 sikit barulah dia kasi alih tangan. Huhuhu..n doktor confirmkan lg sekali memang baby boy.Memang dr awal hari tu c muhammad ni dak segan silu tunjuk dia baby boy..hohoho..

So start mgu ni follow up check up di KKIA setiap 2 minggu sudah.Next appointment 12jun hari rabu ni.Naik taxi lar jwbnya sku sebab kereta tiada lg sekarang ni.Baru hari ni kereta tu naik kapal mo di bawa pi semenanjung ni.Huhuhu.

Apa2pun doakan semuanya baik2 seja sepanjang trimester akhir ni.Lagi2 tiada incik suami di sisi ..huhuhu..only my little bb muhammad n me huhuhu..sayu ja hati sendiri2 ni..

Bah oklah sampai cni seja.Penat jugak blogging via hp ni..hohoho

4 comments:

  1. Mula2 bca aku ingtkan tajuknya "menjelang hari raya" ahaha
    Besar suda si muhammd ya..tk care lots and lots mummy pijuk..:)

    ReplyDelete
  2. InsyaAllah semua okay. Doa banyak2 k :)

    ReplyDelete
  3. Thanks for every other wonderful article. The place else
    may anyone get that kind of info in such a perfect
    means of writing? I have a presentation subsequent week, and I'm at the look for such info.

    Also visit my web page :: bet angel

    ReplyDelete
  4. hihi..rumah besar..luas sampaii boleh joging2 . dah ada bb dlm perut ndak boleh joging2 sudah..:)

    ReplyDelete